R.I.P

Många orkar inte bry sig om varför och hur detta kunde hända. Vi ser att för dem är det lättare att skapa sig en bild av ett par monster de kan hata en stund och sedan övergå till något annat när det känns bra. Verkligheten brukar vara svårare än så. Det finns gott om spekulationer och teorier i press och på nätet. Det mesta är enkelspårigt och antar att allt beror på en eller ett par statiska orsaker. I verkligheten flyttar sig idéer, tankar och känslor med tiden, det som gällde i början utvecklas till någonting annat så småningom. I den här tråden lämnar vi spekulationerna åt sidan (till största delen) och ser vad de inblandade själva påstår är orsakerna.

I historiens innersta ring finns faktiskt bara 2 personer, här kallade Pojken och Flickan - nu åtalade för mord (han) respektive anstiftan till mord (hon).
I ringen utanför dem står ytterligare 2 personer: Täss (med ä!) och hennes ex, här kallad Exet. Täss och Exet har, med några avbrott, varit tillsammans ca 1,5 år, men har gjort slut sedan ett par månader före mordet. De är goda vänner. Att de har varit ihop har nog ingenting med utvecklingen att göra, det kan vara en ren tillfällighet.
Vid tiden för mordet är samtliga dessa singlar, födda 1993.
I förhören har både Pojken och Flickan först nekat och distanserat sig till brottet för att senare ändra sina historier och börjat berätta. De skyddar inte varandra. I slutet av förhören hänger deras förklaringar ihop bättre, även om de ser olika på det som har hänt. Pojkens berättelse har vi hört om i media medan Flickans knappt har nämnts alls. Förundersökningsprotokollet ger också ett annat ljus och väcker flera frågetecken:

Förhållandet:
Bakgrunden är viktig för att förstå motiven. Pojken och Flickan har haft ett ovanligt intensivt förhållande för sin ålder i ca 1,5 år. De har valt att vara tillsammans nästan jämt. Båda har förlorat vänner pga det. De har tillsammans genomgått kriser man sällan gör i den åldern och bådas föräldrar har stöttat dem. Emellanåt har de vänt sig till bådas föräldrar med relationstrassel. Med tiden har bådas föräldrar uppmanat dem att även träffa andra personer lite mer, att oftare göra saker var för sig. Båda har varit kontrollerande mot varandra. Dels säger omgivningen att hon har varit det. Dels visar teletrafiken att han är mycket kontrollerande - han undrar ständigt var hon är och vad hon gör. Ofta svarar hon inte. Han lyckas också styra henne genom att tjata, lova och övertyga gång på gång, säger hon. Hon orkar inte och ger med sig. (De tycks ha vävt myriader av osynliga trådar mellan sig, trådar man knappast kan kapa från en dag till en annan.)

Störningar i förhållandet:
Vid något eller några tidigare tillfällen har han visat "otrohet". (De kallar en övernattning hos någon annan eller en kyss för otrohet.) Vi ett tillfälle sov han över hos en lagkamrat i hennes handbollslag vilket ledde till en kris. Vid en paus från varandra hade han en historia som gjorde henne ledsen, men hon säger också att hon inte hade rätt att invända mot det. Båda har, vid olika tillfällen, stått på knä inför den andra och gråtit, bönat och bett om att få bli ihop igen. Båda har pratat om att ta livet av sig, kasta sig framför tåget. I bagaget finns även att han har lovat att inte vara "otrogen" någon mer gång, att hon ska kunna känna tillit framöver. Det har han lovat och bedyrat. Men på en fest omkring Valborg 2009 ger Pojken Täss en kyss. Både Pojken och Täss ångrar detta. (Spår av det finns i Täss blogg bland kommentarer till ett inlägg om Svenne Banan den 2 maj.) Pojken vill inte lämna Flickan och Täss vill inte orsaka någon splittring. Han vill hålla incidenten hemlig men Täss pratar med några vänner om sitt dåliga samvete. Ett par veckor senare kommer historien ut. Flickan ställer Pojken till svars och han kritiserar henne för att tro på rykten och misstro hans ord - hon måste lita på honom. Hon viker sig men får bekräftelse dagen därpå. Det gör att hon då känner sig dubbelt sviken. Hon stormar fram till honom i skolan, bankar på hans bröst och skallar sönder en av hans tänder när han håller i henne. Hon rusar sedan iväg, bryter ihop och han hjälper henne hem tillsammans med hennes anhöriga. Hon gör i alla fall slut!

"Fixa förhållandet":
Pojken försöker tiden därefter att övertala Flickan att att bli ihop igen, han säger sig göra allt för henne. Får han bara en chans så kan han fixa förhållandet så att det blir bra igen, han kan rädda dem. Flickan vill inte, hon har förlorat hoppet. Enligt protokollet har, fram till denna punkt, inga aggressioner riktats mot Täss. Men från denna punkt skiljer sig förklaringarna markant åt om det som händer sedan, även om man är överens om vad som sker. Ingenstans kan läsas att de TILLSAMMANS har planerat ett mord, dvs gjort en gemensam plan. Strikt talat finns det aldrig en plan från någon. Det närmaste man ser är att han funderar på hur han ska kunna kasta sig över Täss genom att be henne hjälpa honom att leta en vodkaflaska, samt att han sätter sig och väntar ett par kvarter från hennes hus ett par gånger. Han planerar aldrig hur själva dådet ska gå till, han planerar inte tiden efter eller hur spår ska döljas. Pojken lever endast i nuet och ser aldrig mer än ett par dagar framför sig. Flickan deltar inte i hans "planering" enligt förhören, hon undrar istället när han tänker göra det och tjatar på honom om att få det gjort. Men varför?

Pojkens version:
Hans mål är att rädda relationen, fixa förhållandet. Sedan ska allt bli bra. Han tycker att Täss är söt men är sur på att hon inte har hållit tyst om kyssen. Han säger till Flickan att han kan göra allt, till och med mörda, för deras skull. Han undra om hon vill det. Han ber bara om ännu en chans. De pratar och han tjatar till sig sin chans, den ska i så fall bestå av att han mördar Täss. Han accepterar, för då kan de bli ett par igen och hon kan lita på hans kärlek. Han funderar på olika tillfällen och möjligheter (den sk planeringen) och han spanar på hennes hus vid några tillfällen. Han säger att Flickan blir allt mer svår att få tag på, inte vill svara i telefonen, men att hon emellanåt tjatar på honom att få saken gjord. Hon börjar sätta upp datum som flera gånger spräcks. Han ber att få slippa, att få visa sin kärlek på något annat sätt. Men det ska i alla fall bli gjort innan skolbalen, dit de ska gå tillsammans.

Flickans version:
Efter Pojkens kyss med Täss är det slut. Flickan är inte förbannad på Täss utan på sin kille. Hon kan från verkligheten peka på att hon inte gjort något mot tjejen i hennes handbollslag som troligen gjorde mer med hennes kille än en kyss - så varför skulle hon då bli mer sur på Täss än på handbollsspelaren, säger hon. Hon är sur på Pojken och sörjer att deras tid är över. Hon har heller inte angripit Täss för det som hänt någon gång.
Som tidigare tjatar Pojken, han bönar och ber och hon är svag för honom även om hon inte längre tror på deras relation. Hon har dessutom börjat träffa Täss Ex. De hade varit ihop på barns vis någon gång i 7:an och hon tyckte om honom då. Under tiden med Pojken har hon inte tänkt på Exet, men vartefter hennes tillit till förhållandet med Pojken har försvunnit har hon blivit alltmer nyfiken på Exet. Den nyfikenheten är besvarad och de har träffats flera gånger, vilket Exet intygar. Viljan att prova på en relation med Exet stärks mer och mer tiden efter Pojkens kyss. De tänker att hon ska gå på balen och avsluta skolan med Pojken, men när sommarlovet kommer ska Flickan och Exet prova på att kanske bli ihop. För att det ska bli slut ger hon Pojken en uppgift - mordet - hon är fullständigt säker på att han inte kommer att göra det, fullständigt säker. Han pratar ju med henne om att han nog inte kan. Hon har aldrig sett honom slåss trots att hon varit hetlevrad mot honom. Vartefter sommarlovet närmar sig vill hon alltmer få slut på sin relation med Pojken och börjar tjata om tidsgränser. Till sist är det bara balen kvar och den är på tisdag.
Flickan gråter vid flera tillfällen under förhören och medger vid något tillfälle att hon borde ha förstått eller tänkt sig att det kunde gå för långt. Det fanns också stunder när hon var ledsen och sa elaka saker om Täss, men hon menar att hon aldrig ville att ett mord skulle ske i verkligheten. Det finns också bevis (mess) för att hon vid något tillfälle har sagt åt honom att åka hem, att inte sitta vid Täss hus.

Morddagen:
Inte ens morddagen är planerad. Först en bit in på lördagen 6/6 hör Pojken om utomhusfesten vid den fd hoppbacken. Han hör att Täss ska komma och tidigast då börjar han se det som ett tillfälle - det är nu tre dagar före skolbalen. Han ber Flickan att inte dyka upp. Flickan hälsar på Exet utan Pojkens kännedom och får höra om festen. Hon pratar med Pojken både på mobilen och åker dit på plats, men ger sig av därifrån efter en kort tid. När festen håller på att dö ut lockar Pojken med sig Täss ut i skogen för att prata. Hans bagage/motivbild är nu ett hopkok av många olika saker, även om vissa är närliggande:
- att få tillbaka Flickan
- att visa att hon kan lita på honom som person
- att visa att han själv kan fixa deras förhållande och lita på det
- att kritisera Täss för att hon har pratat om deras kyss
Hade det räckt hade han kastat sig över henne när de blev ensamma, men hans spärrar sitter fortfarande i. Istället stannar de och pratar. Han vill prata om att Täss inte höll tyst och först då blir han arg nog att köra över sina spärrar. (Avsiktlig självmanipulation?) Han säger att det svartnar för ögonen och han går till angrepp - och improviserar! Han får byta metod flera gånger men ingen av dessa gånger kommer spärrarna tillbaka och hindrar honom. Det är ett utdraget förlopp, men när Täss är livlös springer han därifrån. När ambulansen väl kommit konstaterar personalen att hjärtstillestånd inträffat och att de inte får igång det.

Rättegången börjar onsdagen den 19/8.
Domstolen har att avgöra i vilken utsträckning Pojken har planerat mordet eller inte, dvs om det är mord eller dråp.
Domstolen har att avgöra om de har tilltro till Flickans berättelse om orsaker och motiv - eller inte. Även de som tror på Flickans berättelse måste medge att hon moraliskt sett utsatt Täss för en stor risk och kanske rent av visat likgiltighet för den fara Täss kunde finnas i.

Man undrar om Täss var utbytbar - hade någon annan flicka blivit mördad om Pojken hade kysst henne och hon berättat om det?

Man kan också lyfta fram Exet som ett fint exempel på att ingenting är enkelt. Han tyckte mycket mycket om Täss och tycker fortfarande om henne. Han tyckte också om Flickan som många andra gjorde. Han var kanske på väg att bli tillsammans med henne. Han träffade Pojken alltsomoftast och de festade tillsammans ibland i ett killgäng, de lär ha känt varandra sedan de var mycket mycket små. Plötsligt en söndagsmorgon står han i en värld som inte är sann, liksom anhöriga och vänner till alla inblandade.

Vi lär få se en hel del artiklar den närmaste tiden - och en hel del hat.
Nu är väl en stor del av hatet egentligen en sorts sorg, men det är ingen vacker sorg...

Texten tagen från Veronica min lilla barndomsvän!

www.theymakemesmile.blogg.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0